Нови 53.000 Македонци чекаат бугарски пасош, Бугарија ќе ја убрза процедурата

by fokus 23:34
23:34

53.000 македонски граѓани имаат поднесено документи за бугарско државјанство, откри бугарскиот вицепремиер Валери Симеонов. Тој најави дека бугарската власт ќе го намали рокот за чекање на шест месеци.

-Имаме 53.000 барања со соодветни приложени документи на 53.000 граѓани на Македонија, кои што не можат да станат бугарски граѓани поради одредени несовршенства на законодавната база. Нашата цел е да го сведеме рокот за добивање бугарско државјанство при целосно исправни документи на 6 месеци. Во моментов, вообичаено процедурата трае 2-3, а понекогаш и неопределен број години, изјави Симеонов.

- Advertising -

Тој објасни дека 4 месеци и 17 дена би траеле процедурите, а останатото време ќе биде за да може бугарскиот потпретседател да го потпише указот за лицето кое треба да добие бугарско државјанство.

Поврзани новости