Нова германска инвестиција во ТИРЗ Скопје

by Fokus 12:46
12:46

Германската компанија „Ипротекс“ ќе инвестира пет милиони евра во Технолошко-развојната зона Скопје од кои само 20 проценти се вложувања во градежниот објект, а останатите 80 проценти во нови технологии. Веќе се ангажирани 25 лица кои ќе примат просечна плата која е за 10 проценти повисока во однос на просечната плата исплатена во зоните.

Објектот ќе се протега на површина од 49 метри квадратни, а планирано е да започне со работа на крајот на јануари или почетокот на февруари.

- Advertisements -

Договорот за државна помош беше потпишан денеска во Владата од страна на директорот на Дирекцијата на Технолошко-развојните зони Јован Деспотовски и на управителот на „Ипротекс“, Блаже Левовски.

Согласно законската регулатива на компанијата и следат до 50 проценти поддршка во однос на реализацијата на инвестициските трошоци, а нема да користи државна помош за работните места.

 – Договорот беше заклучен кон крајот на минатата година. Работиме на моделот малку да го рекструираме односно да имаме поголема фелскибилност, меѓутоа за овој договор имаме стандардна структура што предвидува 20 проценти од овие 50 проценти да бидат финансиски средства, но субвенции во вкупен износ не поголем од 800.000 евра, а останатите да бидат даночни и царински ослободувања што компанијата ќе може да ги користи, истакна Деспотовски.

Поврзани новости