Новинарите се мета на говор на омраза, ЗНМ бара разрешница за овие случаи

by fokus

Постои благо зголемување на тенденцијата новинарите да бидат мета на говор на омраза. Тоа не загрижува и бараме праксата на неказнивост да престане за да можеме да ги спречиме овие појави – изјави претседателот на ЗНМ, Младен Чадиковски.

ЗНМ апелираше и до судовите и до јавното обвинителство да почнат да ги процесуираат и да ги разрешат последните слуачи на инциденти.

Воедно ЗНМ ги повика новинарите да се придржуваат до новинарскиот кодекс при нивното работење, особено за време на избори, кога степенот на етичност мора да биде поставен на највисоко ниво.

Поврзани новости