Нимиц: Прво стабилна влада, па преговори за името

by fokus

Грчкиот медијатор Метрју Нимиц jа чека новата влада за дојде во Македонија. Тој разговарал со шефот на грчката дипломатија Никос Коѕиас за спорот за името во Њујорк, но и со новиот Генерален секретар на Обединетите Нации Антонио Гутереш.

Според Нимиц најважно во моментов е да има нова стабилна и функционална влада во Македонија за да може да продолжи преговарачкиот обид за наоѓање заеднички прифатливо решение.

-Важно е да имаме две функционални влади во двете држави и ако сте медијатор нема поента да се обидувате да вршите медијација ако една од двете страни нема влада- потенцирал Нимиц.

Тој посочил дека и Гутереш има изразено интерес за спорот, како и дека веќе му има дадено материјали за да го запознае и да го подготви со деталите околу преговорите за името пред неговата средба со Коѕиас.

Поврзани новости