Нимиц: Ако Македонија беше во ЕУ соработката за бегалците ќе одеше полесно

by Фокус 12:12
12:12

Доколку проблемот беше решен и Грција имаше сосед кој е веќе во Европската Унија или НАТО досега соработката меѓу двете страни за проблемот со бегалците и мигрантите ќе беше многу полесна, потенцираше медијаторот Метју Нимиц во интервју за грчката телевизија Скај.

-Од една страна ова прашање го одзема целото внимание на лидерите во секоја земја, го одзема фокусот од спорот за името, но во посуштинска смисла мигрантското прашање, прашањето за границите и огромните обврски кои ги имаат двете држави за оваа тема го прави решавањето на спорот за името уште понеопходно. Ако замислите ситуација каде спорот за името е решен, двете држави би имале многу подобра врска, Поранешната југословенска република Македонија да беше во процес на пристапување кон ЕУ, или во ЕУ или можеби во НАТО, соработката и координацијата ќе беа многу полесни, рече Нимиц.

- Advertisements -

Нимиц отворено истакна дека владите во двете држави се преокупирани со други теми, како бегалската криза, внатрешните проблеми, поради што во преговарачкиот процес има пауза. Сепак, тој рече дека е во постојана комуникација со преговарачите, но и со други кои се заинтересирани да помогнат во преговорите и разгледува кое би било најдобро време одново да се активира преговарачкиот процес.

Поврзани новости