Никој не ги слуша средношколците при носењето на одлуки во училиштата

by fokus 20:26
20:26

Учество на средношколците во носењето одлуки повеќе е формално отколку суштинско, а тоа е основен чекор за квалитетни промени во образовниот процес, е заклучокот на посебниот Извештај на Народниот правобранител за вклученоста на учениците во носењето одлуки.

Заменикот-народен правобранител Васка Бајрамовска-Мустафа вели дека во услови кога родители или наставници одлучуваат наместо децата за битни прашања, прашање е колку децата во пракса може да го остварат она што се очекува од нив.

- Advertisements -

Анализата на прашалниците на Народниот правобранител кои беа доставени во 103 средни училишта во Македонија ја потврди констатацијата дека не е законски уредено учеството на учениците во носењето одлуки, изјави Бајрамовска – Мустафа.

Од анализата на Законот за средно образование, утврдено е дека учениците и нивните родители може да учествуваат во носењето одлуки само преку форма на поднесување на приговори и тоа во три случаи – Кога не се задоволни од оценката што ја добиваат на крајот од годината; Во случај на резултатите од екстерното проверување на знаењата, како и за изречена педагошка мерка.

Поврзани новости