Невакцинираните се потенцијални „фабрики“ за нови мутации, тврдат инфектолозите

by Fokus

Невакцинираните луѓе не претставуваат само ризик за нивното здравје, тие претставуваат ризик за сите доколку се заразат со коронавирусот, велат експерти за заразни болести.

Ова е затоа што единствениот извор на нови мутации на коронавирусот е телото на заразено лице.

– Невакцинираните луѓе се потенцијални фабрики за нови мутации, изјави за Си-Ен-Ен доктор Вилијам Шафнер, професор на Одделот за инфективни болести Универзитетскиот медицински центар Вандербилт.

– Колку повеќе невакцинирани луѓе има, толку се поголеми шансите вирусот да се размножи, вели Шафнер.

– Кога тоа ќе се случи, вирусот мутира и може да има уште посериозна мутација на вирусот отколку онаа што е моментално присутна, додава тој.

Сите вируси мутираат и, иако коронавирусот не е особено склон кон мутации, тој сепак се менува и еволуира.

Повеќето од овие промени не значат ништо за вирусот, а некои можат да го ослабнат. Сепак, понекогаш вирусот развива случајна мутација која станува позаразна – лесно се шири или реплицира, или може да зарази многу различни домаќини.

Таквите вируси ќе ги надминат другите вируси и полесно ќе се шират меѓу популацијата. Ако заразено лице го пренесе вирусот на некој друг, мутираната верзија на вирусот ќе се прошири понатаму.

Ако мутираната верзија стане доволно успешна, таа станува варијанта.

Но, за да се случи тоа, вирусот мора да се реплицира, а невакцинираната личност му ја дава таа можност на вирусот.

– Како што се развиваат вирусни мутации, оние кои преживуваат се оние кои можат полесно да се шират меѓу населението, изјави за Си-Ен-Ен микробиологот и имунолог Ендру Пекош од школата за јавно здравје на Џонс Хопкинс Блумберг.

– Секој пат кога вирусот се менува, тој му дава на вирусот различна платформа за додавање нови мутации. Сега имаме вирус кој се шири поефикасно, рече Пекош.

Вирусите кои не се шират не можат да мутираат.

Варијанти на коронавирус го преплавија светот – Б1.1.7 или алфа варијанта, првпат се појави во Англија. Варијантата Н. 1.351 или Бета за прв пат е забележана во Јужна Африка. Делта варијантата, наречена Б. 1.617.2, првпат се појави во Индија. Неколку нови варијанти се појавија и во САД, вклучувајќи ја и варијантата Б. 1.427 која се појави во Калифорнија и Б. 1.526 која се појави во Њујорк.

Поврзани новости