Нема веќе хартиени дневници, само електронски

by fokus 09:25
09:25

Од септември наставниците веќе ќе немаат обврска податоците и оценките за учениците да ги внесуваат и во печатен и во електронски дневник, соопшти Бирото за развој на образованието. Од новата учебна година во основното и средното образование во употреба ќе бидат само електронските дневници, соопшти Бирото за развој на образованието.

Наставниците веќе знаат да пополнуваат електронски дневник кој со години е дел од образовниот систем, велат од Бирото. Електронската евиденција ќе ја водат околу 25.000 наставници и професори. Во електронските дневници, освен оценките, ќе се внесуваат информации за изостаноците и активностите на учениците.

- Advertisements -

Процесот на дигитализација на образованието е една од приоритетите на Владата, чија цел е модернизација и интеграција на националниот образовен систем во европскиот образовен простор, велат од Министерството за образование и наука и додаваат дека се подготвени за почнување на новата учебна година и во услови на пандемија.

Поврзани новости