НДМ на Бачев ќе ја тужи ДИК

by Фокус 17:34
17:34

Претседателот на НДМ, Јанко Бачев, на денешната прес конференција обвини дека Државната изборна комисија ги разгледала и отфрлила листите на Народното движење на Македонија надвор од условите определени со Изборниот законик. Поради ова, НДМ  ќе поднесе тужба до Управен суд за ваквата одлука.

-ДИК со свое решение ги отфрли листите на НДМ, како што се вели во него, од причина што немаме доставено фоткопија од лични карти на кандидатите за пратеници и доказ за секој кандидат дека не е осуден со правосилна судска постапка. Со тоа ДИК поставила два дополнителни услови кои немаат правен карактер, изјави Бачев.

- Advertisements -

Тој рече дека поднесените листи од НДМ ги содржат сите услови определени со Изборниот законик и оти никаде не е пропишана обврска за доставување на копија од лична карта и доказ за секој кандидат дека не е осуден со правосилна судска одлука.