Научниците предупредуваат: Климата на Земјата би можела да излезе од контрола

by fokus 09:08
09:08

Дури и ако човештвото го намали ослободувањето на гасови со ефект на стаклена градина, како што е предвидено со Парискиот договор, самата планета може да ги попречи човечките напори и засекогаш да се претвори во стаклена градина, велат научници во студија објавена синоќа.

Со такво сценарио, просечната температура на Земјата би можела да биде 4 или 5 степени Целзиусови повисока од прединдустрискиот период, што би било многу повисоко од Договорите за климатски договори во Париз, се наведува во  студијата на магазинот „National Academy of Science“ (PNAS).

- Advertisements -

Емисиите на штетни гасови веќе ја зголемија просечната температура на Земјата за еден степен, зголемувајќи ја веројатноста и интензитетот на летната жештина, сушите и невреме проследено со бури.

Научниците опишуваат десет аспекти на „Земјиниот систем”, кои сега се неутрални или корисни, но може да бидат фатални во иднина, предизвикувајќи поголеми емисии на јаглерод диоксид и метан во атмосферата отколку сите човекови активности заедно.

Тие вклучуваат процеси, како топење мраз, губење на метански хидрати од дното на океанот, губење на мраз на Арктикот и намалување на Антарктичкиот мраз и поларните ледени капи.

Тоа се пресвртници   поврзани со температурите поради кои ослободувањето на тие гасови ќе биде неизбежно.

– Кога се постигнува критична точка, процесот на реакција е самоодржлив, се вели во студијата во која научниците изразуваат загриженост дека Земјата може да се приближи кон границата за да стане стаклена градина.

Затоплување за 3 степени, на крајот би можело да биде смртна казна за 40 отсто од дождовните шуми на Амазон, според студијата.

Сите овие механизми се меѓусебно поврзани, сметаат авторите на студијата, и секој може да го води другиот.

Поврзани новости