Наставничкиот пленум се жали дека учениците имаат премногу часови

by Fokus 01:49
01:49

Министерката за образование Рената Дескоска најави повеќе реформи во основното, средното и високото образование и потенцираше дека секоја реформа ќе се прави со учество на засегнатите страни, односно дека во процесот на носење политики мора да бидат вклучени оние кои лично ги чувствуваат проблемите – практичарите.

Претставниците на Наставничкиот пленум искажаа благодарност за укинувањето на екстерното тестирање и дополнија дека административните обврски – годишните и тематските планови, им претставуваат непотребен административен товар.

- Advertising -

Дескоска изјави дека е подготвена за намалување на административните обврски на наставниците за да можат повеќе време да посветат на наставните содржини, планови и програми, а во насока на подигнување на квалитетот на образованието.

Наставниците побараа повторно да се испланира фондот на часови во одделенската настава, затоа што сметаат дека учениците се премногу оптоварени за својата возраст и ја нагласија оптовареноста како една од клучните причини за нискиот успех на учениците.

Поврзани новости