Најголемиот германски производител на кондоми банкротирал поради Русите

by Fokus 14:56
14:56

Еден од најголемите производители на кондоми, CPR GmbH, отишол во банкрот откако во Русија ескалираа проблемите со наплатата на нивните производи.

Компанијата од Сарштет во Долна Саксонија оваа пролет објави дека е во финансиски проблеми. Според претходните извештаи, компанијата била под притисок поради девизните и платежните проблеми во нејзиното работење во Русија по почетокот на војната во Украина и стапувањето на санкциите.

Компанијата CPR, која извезуваше во различни земји, објави податоци според кои произведувала до 200. милиони кондоми годишно до средината на 2020. година.

Од тоа, само околу 15. отсто останувале во Германија, вклучувајќи ги и приватните брендови од трговците на мало.
Во Франција за време на пандемијата на корона вирусот имало недостиг на CPR кондоми, а според шефот на CPR, Мајкл Кеселринг, тоа се случило и во Германија на почетокот на пандемијата. Затоа, побарувачката во онлајн бизнисот првично исто така се зголемила.

Кеселринг потврди за Lebensmittel Zeitung (LZ) дека компанијата не може да продолжи со работа. Соодветно на тоа, инвеститорите кои ја погледнале компанијата во Сарстед по поднесувањето на стечајот не дале никакви понуди за преземање.

Според информациите на LZ веќе се отпуштени околу 80 фабрички работници. Сепак, кризата на производителите започна многу пред војната во Украина. Веќе во средината на 2020. година, било можно да се спасат од претходната неликвидност. Сега CPR дошол до крајот.

CPR GmbH е основана во 1987 година и долго време важеше за најголемиот производител на кондоми во Европа.
Неговите брендови „SICO“ и „The Crazy Monkey Condoms“ им понудија на корисниците широк спектар на различни видови висококвалитетни кондоми „Made in Germany“ изработени од природна гума латекс.

Фирмата, исто така, произведуваше машини и лабораториска опрема потребни за производство на кондоми.

 

 

Поврзани новости