Нафтата ќе скокне до 500 долари за барел, предупредува Новак

by Fokus

Рускиот вицепремиер Александар Новак предупреди на колапс на глобалниот пазар на нафта и гас.

По серијата санкции што Западот ги воведе кон Русија поради инвазијата на Украина, рускиот претседател Владимир Путин одлучи да ја стабилизира националната валута, па одлуката „непријателските земји“ да го плаќаат гасот во рубљи само ја продлабочи економската војна меѓу Русија и Западот.

Рускиот вицепремиер Александар Новак во средата предупреди дека воведувањето ембарго за снабдување со енергенси од Русија, за кое моментално се разговара во Европската унија и остатокот од Западот, ќе доведе до колапс на глобалниот пазар на нафта и гас.

-Пазарот е доста избалансиран, нема вишоци, така што секое напуштање или намалување на производството би довело до зголемување на цените и тешко е да се предвиди какви ќе бидат тие, рече Новак наведувајќи и дека прогнозите за нафта 300 до 500 долари за барел, а за гас повеќе од 4000 долари за 1.000 кубни метри.

Според Новак, потенцијалната забрана за увоз на руска енергија во ЕУ ќе доведе до постепена прераспределба на енергетските текови низ светот.

Новак тврди дека неговата земја никогаш не користела енергија како оружје и дека дури и во најтешките геополитички услови, продолжува да испорачува до европските потрошувачи во согласност со потребите и договорите, „користејќи го составот на украинскиот транспортен гас во согласност со договорот со важност до 2024 година.

Новак додаде дека доларот и еврото во моментов се „прилично несигурни“.

-Гледаме дека постои граница и тоа ја поткопува довербата во овие валути. Во иднина ќе биде неопходно поактивно да се префрлиме на тргување во национални валути и тоа ќе обезбеди поголема сигурност, рече тој со оглед на тоа, како што тој вели, на хоризонтот има недостиг од нафтени деривати.

„Ситуацијата е доста комплицирана на европскиот пазар поради екстремно малите залихи на дизелот. Според мене, одлуките донесени од Европската Унија во однос на нашите две државни компании и ембаргото за испорака на нафта само ќе ја влошат ситуацијата.

„И ако во Германија цените на литар дизел од почетокот на годината скокнаа за 40 отсто, според мене, тоа не е граница, бидејќи има реален недостиг на нафтени деривати“, рече Новак.

Поврзани новости