Нафтата ќе надмине 100 долари за барел

by Fokus 10:44
10:44

Цените на нафтата брент се очекува да се искачат над 100 долари за барел подоцна оваа година, велат аналитичарите на Голдман Сакс, додавајќи дека пазарот на нафта останува во „изненадувачки голем дефицит“ бидејќи побарувачката погодена од варијантата на коронавирус Омикрон е далеку помала од очекуваното, oбјави Ројтерс.

Ударот на побарувачката од омикрон најверојатно ќе биде неутрализиран со замена од гас со нафта, зголемени прекини во снабдувањето, недостатоци на ОПЕК + и разочарувачко производство во Бразил и Норвешка, напишаа аналитичарите во белешката.

Глобалната побарувачка на нафта се гледа дека расте за 3,5 милиони барели дневно во 2022 година, при што побарувачката во четвртиот квартал достигна 101,6 милиони барели дневно.

Голдман очекува до лето залихите на ОЕЦД да паднат на најниското ниво од 2000 година, а резервниот капацитет на ОПЕК + да се намали на историски ниски нивоа.

Повисоките цени ќе му овозможат на ОПЕК малку да заостане зад својата „месечна рампа“ за да го зачува резервниот капацитет, при што забрзувањето на растот на производството од шкрилци обезбедува неопходен тампон за залихи.

Поврзани новости