Над 5.000 мигранти поминале низ Македонија изминатото деноноќие

by Фокус

Повеќе од 4.000 мигранти во текот на изминатото деноноќие со седум специјални возови биле префрлени од прифатниот камп во Гевгелија до Табановце. Утрово пак кон северната граница се упатиле уште два воза со околу 1.000 мигранти, информираат од Железничката станица во Гевгелија.

Според проценките на УНХЦР и невладините организации кои се вклучени во справувањето со бегалската криза, бројот на мигранти кои што вчера транзитирале низ нашава земја е многу поголем, односно повеќе од 6.000 мигранти се префрлиле од јужната кон северната граница затоа што вчера активни во превозот на мигрантите беа уште автобусите и такси возилата.

Утрово автобусите и такси возилата сообраќаат помалку од причина што денеска напливот на мигранти кои во земјава доаѓаат преку Грција засега е многу послаб. Во секој случај тие се паркирани кај мостот на Сува Река и околните улици и се подготвени во секој момент, доколку се укаже потреба, да се вклучат во превозот на мигрантите.

Поврзани новости