На српските телевизии нема ни секунда негативно известување за Русија и Кина за разлика од САД

by Fokus

Бирото за социјални истражувања (БИРОДИ) денеска соопшти дека од декември 2020 година до крајот на ноември 2021 година, во централните дневни вести на националните телевизии: РТС, Пинк, Прва, Хепи, Б92, не се известува негативно за властите на Кина и на Русија и нивните дипломатски претставници во Србија, за разлика од САД, јави дописникот на МИА од Белград.

БИРОДИ во соопштението оценува дека ваквото известување за Кина и за Русија го загрозува правото на информирање загарантирано со Устав и дека Регулаторното тело за електронски медиуми (РЕМ) е соучесник во медиумското преставување, бидејќи не ги користи законски овластувања за спречување на едностраното информирање.

– Од вкупно 1:16:03 време, кинеските функционери, вклучително и претставниците на Кинеската амбасада во Србија се позитивно претставени во рамки на 1:03:27 (83,4 отсто). Додека за руските функционери и претставници на Амбасадата на Русија во Србија вестите траеле вкупно 1:45:38, при што позитивно биле претставени во 1:34:39 (89,6 проценти), истакнува БИРОДИ.

За разлика од Кина и Русија, Европската Унија е значително повеќе застапена (5:06:03) од Кина и од Русија. ЕУ е неутрално претставена три-четвртини од времето, додека секоја петта секунда се известувало позитивно за ЕУ (1:00:43). Негативното време за ЕУ траеше 0:20:57 (6,8 отсто.

Со мониторингот утврдено е и дека најголем број негативни извештаи се однесуваат на САД, а како што е наведено во соопштението на БИРОДИ од една петтина од набљудуваното време (0:53:09), американските функционери и претставниците на Амбасадата на САД во Белград негативно се претставени, речиси две третини од времето било неутрално, а само во една шестина од временскиот период извештаите биле позитивни.

Поврзани новости