МЗ: На Онкологија почна подготовката за поставување на новиот аксцелератор

by Fokus

Министерството за здравство ја информира јавноста дека на Универзитетската клиника за радиотерапија и онкологија ќе се инсталира линеарен аксцелератор за потребите на онколошките пациенти.

Како што информираа, на клиниката денес почна деинсталацијата на постојниот систем за радиотерапија, односно линеарниот акцелератор 356, стар околу 20-тина години.

Во тек се подготвителните активности за инсталација на неупотребениот линеарен акцелератор, кој беше купен пред седум години.

Министерството за здравство ангажираше професионална компанија за деинсталација на постојниот акцелератор.

По деинсталација на апаратот ќе следат активности за адаптација и реновирање на бункерот и инсталација на новонабавениот апарат.

Министерството за здравство информира дека и покрај овие активности на клиниката нема да се наруши работата со пациенти и таа ќе се одвива непречено. На оваа клиника во функција се уште три апарати за радиотерапија.

Поврзани новости