Муслиу: Ако опозицијата е против измените на КЗ, може да ги услови уставните измени со укинување на застарување на дела

by fokus

Ако опозицијата е против измените на Кривичниот законик може да ги услови уставните измени со укинување на застарување на дела, вели аналитичарот Алберт Муслиу.

-Претпоставувам дека за измената на Кривичниот законик некои разговори се водени во контекст на уставните измени. Никој од нас не е среќен зошто некој функционер може да украде и да се спаси, а тоа ни се случува. Се вадат на застареност.

Но, решенија има. Има иницијатива кога ќе се смени уставот во него да се вметне и укинување на застарувањето на случаи во кои се поврзани функционери. Нам ни е битно да ги донесеме уставните измени и ако опозицијата има желба и вистински е против овие измени на Кривичниот законик, може да ги услови уставните измени со укинување на застарувањето, изјави Муслиу на дебата на Телевизија 24.

Поврзани новости