Мобилна апликација на „Службен весник“ за полесно пребарување закони

by Fokus 12:45
12:45

Во ЈП „Служен весник“ денеска е промовирана мобилната апликација на електронската база на прописи со редакциски пречистени, консолидирани, текстови на закони, со која ќе може брзо и лесно да се пребаруваат прописите во РСМ.

Промотивниот период во првите три месеци од инсталирањето на мобилната апликација е во тек и сите заинтересирани можат да го искористат за запознавање со услугата, која регуларно ќе чини 4.500 денари за период од 12 месеци.

- Advertising -

Мобилната верзија ќе овозможи пребарување на прописите по клучни зборови, предметен регистар, доносител и тип на пропис, поставување на нотификации за сите промени во правната регулатива, како и по пребарување на консолидирани текстови на сите закони на кои им се направени измени и дополнувања.

– Со нашето секојдневно мошне динамично работење, настојуваме да сме над стереотипите, да ги следиме потребите, како на институциите и бизнис-секторот, така и на граѓаните, и тоа постојано, во рамките на нашето мото „Квалитет, безбедност, навременост и точност“, изјави директорот на ЈП „Службен весник“ Мартин Костовски, при претставувањето на овој нов производ.

Костовски рече дека оваа услуга ќе биде особено интересна и полезна за инспекциските служби или за новинарите, односно за сите оние кои се често на терен и во секое време сакаат и треба навреме да добиваат информации за нашето законодавство и движењата во неа.

Најави дека наскоро се очекува и електронското издание на службеното гласило да добие официјална верзија, односно, како што е и печатеното издание, и ова да биде правнообврзувачко, што веќе одамна е европска практика.

Костовски додаде дека тенденцијата на гласилото, кое датира од 1945 година, е да го следи чекорот со времето и да живее со него.

– Електронската понуда на службениот весник е дел од тој ритам кој го наметнува ехото на денешницата, а ние во него сакаме да сме најдобри. Нашата организираност, подготвеноста и веродостојноста, ни даваат право да бараме, а наскоро и да очекуваме тоа да се случи, т. е. електронската форма на службеното гласило да стане официјална, како уште еден подвиг во работното одбележување на седум и пол децении од постоењето на оваа институција“.

Поврзани новости