МНР: Павлопулос нека дојде и нека ја запознае Македонија

by fokus

Откако грчкиот претседател Прокопис Павлопулос порача дека Грција ќе продолжи да ги блокира евроинтеграциите се дури Македонија не го промени името, со реакција се огласи и македонското министерство за надворешни работи.

-Секоја земја и нејзиниот народ има неприкосновено право на самоопределување и суверено да одлучува за своето именување и идентитет. Провокација и неприфаќање на реалноста е кога одредени политичари не можат да се соочат со тој факт. Истото е во спротивност на општо прифатените меѓународни принципи и вредностите на европската интеграција, се вели во реакцијата на МНР.

Од таму порачаа дека државата продолжува да се залага за решавање на спорот и за развивање добрососедски односи, а го поканија Павлопулос да ја посети и да ја запознае Македонија.

– Република Македонија останува цврсто определена и посветена на градење на добрососедски односи и соработка и го очекува истото од своите соседи. Би ценеле претседателот Прокопис да ја посети Македонија и непосредно да се запознае со постоењето на македонскиот народ, неговиот јазик, култура и идентитет, кои не претставуваат никаква опасност ниту закана за никого во регионот. Се додека има потешкотија да се разбере дека живееме во 21 век и дека споделуваме универзално прифатени вредности и човекови права кои подеднакво се однесуваат на секој човек, постои ризик да се остане заробен во минатото – велат од МНР.

Поврзани новости