ММФ со истрага во нордиските банки поради слабости во спречување перење пари

by Fokus 08:56
08:56

Меѓународниот монетарен фонд ќе ги испита мерките на нордиските банки и регулаторите за спречување активности за перење пари во регионот и балтичките држави.

Причината за тоа е серија наводни пропусти, како што објави Централната банка на Шведска.

- Advertising -

Нордиските банки беа критикувани за неуспехот во борбата против перењето пари во балтичкиот регион, што доведе до пад на акциите на шведските банки, Шведбанк и СЕБ, како и на Данска банка.

-Веќе некое време се разговара да се повика некој од надвор да анализира како решаваме или не успеваме да го решиме проблемот со перење пари во нордиските и балтичките земји, рече гувернерот на Централната банка на Шведска, Штефан Ингвс. Активностите во рамки на истрагата се во напредна фаза и ММФ ќе започне со работа во првата половина на 2020 година.

– Целта е да се анализира системот како целина и да се утврди дали нашиот пристап во нордиските и балтичките региони кон овие проблеми е рационален, меѓу другото, од аспект на прекугранична соработка, рече Ингвес.

Властите ги испитуваат тврдењата далил сметките на Шведбанк и СЕБ во балтичките земји можеби биле користени за перење пари.

Поврзани новости