„Младинската работа“ тема на денешната владина седница

by fokus 18:22
18:22

Како материјал за разгледување на денешната владина седница беше разгледана информацијата од Работната група за приоритетот „Младинска работа“ со конкретни предлози,план/програма за работа и очекувани идни активности одстрана на Владата и другите државни институции.

-На краток рок се предвидени низа активности чија реализација отвора можност младинската работа да биде вклучена во делот на активните мерки за вработување, кои нудат обуки за стручни квалификации во Оперативниот пла нза активни програми и мерки за вработување за 2019 година, како пилот обука. Националната стратегија за млади 2016-2025 на долг рок ќе ја регулира и ќе ја интегрира младинската работа во рамкина постојната законска регулатива, односно ќе се инкорпорира во Законот за млади, кој е во подготвителна фаза, се вели во владиното соопштение.

- Advertisements -

Поврзани новости