Мицкоски со стихови од Гане Тодоровски ги повика граѓаните во недела на протест во Битола

by Fokus 08:40
08:40

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски на својот фејсбук профил ги испиша стиховите од истакнатиот македонски поет и академик, Гане Тодоровски и со тоа ги повика граѓаните на протест в недела во Битола.

Вака пишуваше Гане Тодоровски за Македонија:

- Advertisements -

Ој, Македонијо, пушти го родот нека се растура
небаре семето Хамово, небаре проколнатици.
Живите треба да живеат, мртвите ќе починуваат
а безработните ќе трагаат пo работа.
Ој, Македонијо, науми почит кои мртвите,
збери ги коските на своите закубеници,
коските Мисирковите, коските Цепенковите,
коските Ѓорче Петровите,
прибери ги во Скопје,
покpaj Гоцевите, покрај најсветите,
и крени крај нив паметник
на неродениот Македонец —

Ој, Македонијо,
колку ли уште ни треба
за да те домакедончиме!

Се гледаме во Недела, 13.30 часот во Битола.

Поврзани новости