Мицкоски: На овој ден македонскиот народ ја продолжи борбата за македонска држава на илинденците и нивните претходници

by fokus 13:24
13:24

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски упати честитка по повод 11 Октомври.

-На овој голем ден македонскиот народ се крена во борба против фашизмот и ја продолжи борбата за македонска држава на илинденците и на цела една плејада нивни претходници. Целта на востаниците кој се кренаа против фашистичкиот окупатор беше остварување на вековниот стремеж за создавање на независна и суверена, Република Македонија. Ова беше голема победа за нашиот народ, но и придонес за слободата во Европа. Жртвата на оние кои се кренаа против неправдите нека ни биде пример дека борбата за Македонија никогаш не завршува и дека секоја генерација има својата битка. Денес Македонија е притисната од нови предизвици, тешко секојдневие и несигурност. Сиромаштијата и корупцијата ја загрозуваат иднината, а лошото здравство, уништеното земјоделие, недостиг на реформите, иселувањето го разјадуваат нашето општество. Ова се работите кои сите заедно мораме да ги смениме, да ја донесеме обновата и да градиме иднина, да ги споделуваме европските вредности и да се избориме за европската перспектива на Република Македонија.
И да не заборавиме 11 Октомври е пример за македонскиот непокор. Аманетот кои овие херои ни го оставија мора да го почитуваме и чуваме, продолжувајќи ја нивната мисла и дело, напиша Мицкоски.

- Advertisements -

Поврзани новости