Mинистерство за финансии: Се задолживме повеќе за да ја пополниме дупката во буџетот

by fokus 18:56
18:56

Министерството за финансии реагира на соопштението на СДСМ во кое партијата информираше дека денешното задолжување било за 24 милиони евра поголемо од сумата што треба да ја вратиме врз основ на стари долгови.

Од министерството велат дека со оваа сума ќе се пополнувал буџетскиот дефицит, предвиден со буџетот за 2017-та година.

-Зошто сега се повлекува поголема сума? Ликвидноста на пазарот е особено висока, што придонесе за значително намалување на каматните стапки на државните хартии од вредност. Значи, по пониска цена може да се обезбеди капитал за финансирање на буџетскиот дефицит кој е предвиден со буџетот – се вели во соопштението на Министерство за финансии.

Поврзани новости