Министерот Ристовски го информирал Советот за реформи за правда дека опозицијата не се согласува со дел од решенијата

by fokus 21:15
21:15

Предложените измени на Законот за судови, Законот за Судскиот совет на Република Македонија и Законот за Академијата за судии и јавни обвинители беа на дневен ред на денешната трета седница на Советот за следење на имплементацијата на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор (2017-2022 година) на Владата на Република Македонија.

Заменик министерот за правда Оливер Ристовски, како што соопшти владината прес-служба, ги информирал членовите на Советот дека одредени решенија, понудени од Министерството за правда, не се прифатливи за опозицијата и додал дека на седница на Собранието на РМ, закажана за 2 мај, очекува измените на Законот за судови и Законот за судски совет да се најдат на дневен ред.

Советот за следење на имплементација на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор ги разгледал предложените измени на Законот за судови, а пред сѐ понудените решенија на основите на дисциплинска одговорност и дисциплински мерки за судиите.

На седницата станало збор и за одредени предлози и решенија за Законот за судски совет и Законот за Академијата за судии и јавни обвинители.

Поврзани новости