Министерот Агим Нухиу побарал Владата да го разреши Чавков од Бирото за јавна безбедност

by fokus 14:15
14:15

Министерстот за внатрешни работи Агим Нухиу поднел предлог до Владата за разрешување на Митко Чавков и од функцијата директор на Бирото за јавна безбедност.

На местото на Чавков во Оперативниот штаб, како координатор е назначен со наредба Горанчо Савевски, државен советник во Бирото за јавна безбедност.

- Advertisements -

Министерот Нухиу на прес конференција денеска информира дека формирал работна група составена од професионалци во МВР која има задача да утврди дали оперативниот штаб и организационите единици во МВР постапиле согласно утврдените процедури. Потоа, да ги утврди направените пропусти и пречекорување на овластување и неизвршување на задачите и обврските.

Министерот ги повика сите вработени во МВР да се вклучат во акцијата и да достават оперативни сознанија и материјали за настаните во четвртокот.

– Нема враќање назад, работите мора да се расчистат до крај и секој ќе одговара за своите постапки. Дел од структурите на МВР предизвикаа голема штета на имиџот на аашата држава. Тоа што се случи во четвртокот е големо зло. За да ја поправиме оваа штета ќе треба да соработуваат повеќе институции. На МВР му се потребни професионалци за да биде столб на безбедноста на оваа држава – рече Нухиу и се заблагодари на медиумите.

Поврзани новости