Мехмедовиќ: Новиот сој омикрон е 500 проценти попренослив од делта сојот

by Fokus

Новата мутација на корона вирусот наречена „омикрон“ кој се појави во Јужна Африка има сериозни карактеристики кои што треба да бидат причина за нашата загриженост, бидејќи тој е е 500 отсто попренослив, тврди доктор Злате Мехмедовиќ.

„Прво и основно, пресметките се дека новата мутација „омикрон“ има висок степен на преносливост во однос на делта-варијантата. Ние досега сметавме дека многу долго време нема да може да се појави варијанта која што ќе биде посилна од делта-варијантата, меѓутоа, новиот сој укажува на тоа дека преносливоста може да биде и повисока. Иницијалните пресметки што ги направи Институтот за молекуларна биотехнологија во Австрија, укажуваат на тоа дека омикрон-сојот може да биде и до 500 отсто попренослив од делта-сојот. Само да потсетиме дека делта-варијантата беше 60 отсто полесно пренослив од алфа-варијантата, а омикронот е 500 проценти попренослив од делта-сојот, објаснува д-р Мехмедовиќ.

Поврзани новости