Меѓународен ден за борба против насилството врз жената

by fokus
Осветлување на Владата на РМ во портокалова боја, дебати и работилници низ цела Македонија, ќе бидат дел од активностите по повод 25 Ноември, Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените и кампањата „16 дена активизам”.

„Слушни ме и мене“’ е годинашното мото на Меѓународниот ден, а кампањата која се одржува во светски рамки, почнува денеска и ќе трае до 10 декември. Целта е да се поттикне свесноста на заедницата и индивидуалниот придонес во борбата против насилството врз жените и девојките.

Портокаловата боја на кампањата ја симболизира светлата иднина без насилство врз жените.

Според Обединетите нации, една од три жени во светот е жртва на насилство.

Бројните светски медиуми јавуваат дека фамилијарната куќа е најсмртоносното место за жените. Статистиките покажуваат дека во регионот убиените жени спрема бројот на жители е значително поголем отколку во западните земји како Германија или Австрија, а посебно во Шпанија која што во изминатите години сериозно го смени законот за оваа област.

Поврзани новости