Матурантите бараат да се откаже државната матура

by fokus 15:15
15:15

Поради вонредната ситуација настаната од Covid-19 на светско ниво од која Република Северна Македонија не е исклучок, матурантите преку петиција бараат да се откаже државната матура.

-Ситуацијата кај нас моментално прогресира и не запира. Никој не може да претпостави уште колку ќе трае моменталниот хаос. Немаме онлајн часови со кои би можеле да се поткрепиме и да ги надокнадиме изгубените часови, но и тие го немаат истиот ефект како регуларните часови во поглед за подготвување за матура.

- Advertisements -

Полагањето на самиот испит може да биде ризик за здравјето на учениците и тестаторите.

Ние матурантите бараме откажување на државната матура 2020, по примерот на Холандија, Велика Британија и Шкотска и запишување студии врз основа на резултатите од успехот во изминатите четири години. Секој ученик има право да се запише на студии со оглед на амбициите коишто ги поседува истиот, без одолговлекување на факултетските уписи. Со оглед на вонредната состојба која доминира на светско ниво, се надеваме на позитивен одговор од надлежните.

Сметаме дека предлогот (размислувањето) матурските испити да се одложат во јули е несоодветен и на штета на учениците коишто сакаат да аплицираат во странство на коишто целосно ќе им пропадне уписната година, доколку матурските испити бидат одложени. Затоа, ние НЕ бараме одложување на државната матура, туку откажување на истата.

Ние матурантите бараме оценките од матурскиот испит да бидат заклучени од успехот од изминатите четири години.

Со оваа петиција бараме да се испочитуваат нашите права, да се проследат одлуките донесени во Холандија и согледувајќи ја реалноста да добиеме позитивен одговор, стои во петицијата.

Поврзани новости