Матичните лекари ќе штрајкуваат во петок

by Фокус 17:20
17:20

Матичните лекари во петок ќе протестираат три часа со тоа што на пациентите нема да им издаваат електронски упати, а сепак ќе ги прегледуваат и ќе им пишуваат рецепти.

Ваква одлука паднала на Собранието на Здружението на приватните лекари, по истекот на рокот од дваесет дена кои им го дадоа на надлежните за преговори.

- Advertisements -

Матичните бараат фиксни плати од 40.000 илјади денари за лекар и 20.000 денари за медицинска сестра, зголемување на надоместокот по пациент и решавање на суштинските проблеми со префрлањето на пациентите кога еден од двајцата лекари ќе ја напушти ординацијата.

Поврзани новости