Марш на толеранција денес во Скопје

by fokus 08:32
08:32

Марш на толеранција ќе биде одржан денеска во Скопје во организација на Хелсиншкиот комитет за човекови права, а по повод Меѓународниот ден на толеранцијата.

Маршот ќе започне напладне пред Музејот на Град Скопје, преку улица „Македонија“, до крајната точка на платото пред Универзитетот на ЈИЕ во Старата скопска чаршија.

- Advertising -

Во фокусот на годинашното одбележување на Меѓународниот ден на толеранцијата се образованието и младите.

На Маршот на толеранцијата ќе биде побарано вистински да се активира декларираната политичка волја за квалитетно и сеопфатно образование. Ќе бидат побарани темелни промени во образовниот процес и содржини кои ќе соодветствуваат со времето во кое живееме и со реалните потреби на младите луѓе, а ќе бидат повторени многупати изречените пораки за прочистување на наставните материјали од содржини кои дискриминираат и ја оправдуваат нетолеранцијата помеѓу различните групи и поединци. Учесниците ќе порачаат дека образованието не смее да биде терен за перпетуирање на мислења и ставови кои предизвикуваат омраза, поделби и насилство, велат од Хелсиншкиот комитет.

Поврзани новости