Маричиќ: Размислувањата дека законот не важи еднакво за сите се наша најголема мотивација за промени

by fokus 20:39
20:39

Има и мора да се најде начин да се сменат практиките и да се врати довербата во судството кај нас и да се покаже дека навистина може да биде независно, порача вечерва министерот за правда Бојан Маричиќ.

-Токму размислувањата на граѓаните дека законот не важи еднакво за сите, се наша најголема мотивација за да се сменат пректиките. Сметаме дека неколкуте клучни чекори и мерки кои ги предвидовме во Програмата на Владата и насоките кои ги добиваме од премиерот во мандатните писма се пат кој може да го отвори овој процес, рече Маричиќ во Тема на денот на ТВ Сител.

- Advertising -

Нагласи дека тоа подразбира отворање на прашањето на прочистување и утврдување на потекло на имот на судиите преку Државната комисија за спречување на корупцијата, процес кој делумно е започнат, анализа на некои случаи во кои има еклатантни грешки и намерно задоцнување или, пак, од небрежност и потоа нивно застарување, но и проверка на случаите каде има непрофесионален однос или очигледно влијание.

-Нашата цел не е да го замениме судството или да ги споиме извршната и судската власт, но сметаме дека е должност на Владата во име на граѓаните да бара поотчетно, поодговорно и поефикасно судство, рече Маричиќ.

Според него, Специјалното јавно обвинителство (СЈО)  како институција го отвори процесот на отчетност и одговорност на правосудството иако тоа што се случи таму, потенцира, ги поткопа очекувањата на граѓаните и затоа сега, како што рече, и Обвинителството и Судството се должни да ја вратат довербата кај граѓаните.

-Немаме право и не можеме веќе да преговараме дали ќе се почитува законот или не. Клучната борба во овој период ќе биде борба за владеење на правото и Владата во тоа ќе биде бескомпромисна, посочи Маричиќ.

Поврзани новости