МАНУ: Целосно спроведување на договорот од Пржино е единствен излез од кризата

by Фокус 15:39
15:39

Претседателството на Македонската академија на науките и уметностите ги повика партиите потписници на Договорот од Пржино, со посредство на неговите гарантори – претставниците на ЕУ и САД, итно да се вратат на политички дијалог за завршување на неисполнетите обврски од Договорот.

– Изразуваме крајна загриженост за неодговорноста на потписниците на Договорот од Пржино при неговото доследно спроведување, како единствен излез од тешката криза и за влошувањето на состојбите во РМ до степен со кој се доведени во прашање нејзините витални интереси“, стои во соопштението од МАНУ.

- Advertisements -

Од таму оценуваат дека претседателот Ѓорге Иванов наместо да настојува доследно да се спроведува Договорот од Пржино, со донесувањето на одлуките за аболиција му задал удар на уставниот и правниот поредок на државата, така уште повеќе продлабочувајќи ја политичката криза.

Поврзани новости