Македонците повеќе и веруваат на ЕУ, отколку на Владата

by fokus 09:49
09:49

Во Македонија 62 проценти од анкетираните граѓани не и веруваат на Владата, а ист е и процентот на испитаници кои сметаат дека моменталната состојба во земјата е лоша, покажува истражувањето на Евробарометар, главната европска агенција за испитување на јавното мислење.

Истражувањето е спроведено помеѓу 21 и 31 мај, во 34 земји, а вклучува прашања посветени на политичката ситуација и економската состојба.

Во Македонија 35 проценти од анкетираните граѓани сметаат дека економската состојба е иста како лани, а исто толку дека е полоша. Бројот на оние кои сметаат дека е подобра изнесува 23 проценти. За разлика од предходното истражување на Евробарометар, се намалил бројот на оние кои сметаат дека состојбата е иста, а се зголемил бројот на оние кои сметаат дека е полоша.

Според истражувањето, македонските граѓани не ѝ веруваат на Владата (62%), а не му веруваат ни на Парламентот (64%). Но, 58 отсто се изјасниле дека веруваат во Европската Унија, за разлика од минатиот извештај кога таа доверба била за 9 отсто помала.

Поврзани новости