„Македонски шуми“ со двојни аршини: Општината Центар доби само 120 садници

by fokus 12:13
12:13

Власта има „посебен“ третман спрема општината Центар, а тоа го покажува и во денешниот случај за „Денот на дрвото“.

„Државата преку „Македонски шуми“ има различен аршин према единиците на локалната самоуправа, па своеволно одлучува која општина колку садници ќе добие за зазеленување на просторот. Така, општина Аеродром добива 22.770,
општина Ѓорче Петров добива 85.293, општина Гази Баба добива 67.905, а
општина Кисела Вода добива 30.000 садници, реагира општината Центар.

- Advertisements -

„Верувале или не, оваа година Општина Центар добива само 120 садници.
За Ѓорче Петров 85.293, а за општина Центар, во која власта и градот Скопје направија најбрутална сеча на дрвјата, „цели“ 120 садници. Значи 710 пати повеќе садници се пратени за садење во Ѓорче Петров, отколку во Центар“, велат од општината.

Власта и по цели три и пол години не може да го прифати фактот дека во општина Центар граѓаните им кажаа НЕ на нивните политики. Општината и градоначалникот се секојдневна мета на инспекции и ревизии, што не е случај во другите општини. Единствено општина Центар не го доби од државата правото на користење на неизграденото земјиште, се вели во реакцијата на Општина Центар.

Поврзани новости