Македонски научници освоија прво место на конференција за вештачка интелигенција

by Fokus 13:42
13:42

Македонски научници се дел од тимот што освои прва награда на престижната меѓународна конференција Ubicomp во Англија. За време на водечката меѓународна конференција за паметни технологии и уреди – Ubicomp и ISWC 2022 во Англија, македонски тим на научници и инженери заедно со своите англиски колеги од Emteq Labs, добија прва награда за најдобра демонстрација на иновативна технологија – паметните очила OCOSense.

-Победничката демонстрација покажува паметни очила кои што преку иновативни сензори и Вештачка Интелигенција ги препознаат изразите на лицето, а преку тоа даваат информации за емоционалната состојба и однесувањето на корисникот што ги носи, објаснуваат учесниците на меѓународна конференција.

Извршниот директор и водечки научник во Emteq Labs, д-р Чарлс Ндука објаснува дека оваа технологија е првата платформа за препознавање на изрази на лицето, човечки активности, и однесување во светот.

-Познат како „Fitbit за чувства“, OCOSense наскоро ќе биде достапен за сите истражувачи. Многу корисници ќе имаат корист од можноста за следење на далечина на домашен третман или медицинска терапија, вклучувајќи ги луѓето со депресија, Паркинсонова болест, парализа на лицето, и други слични состојби, вели д-р Ндука.

Македонскиот тим на научници и инженери кои што ги создаваат наградените алгоритми за Вештачка Интелигенција во Emteq Labs, го сочинуваат: д-р Христијан Ѓорески, д-р Мартин Ѓорески, м-р Ивана Кипријановска, м-р Симон Станковски, Филип Панчевски, и Бојан Софрониевски.

Поврзани новости