Македонија задолжена за уште 25 милиони евра

by Фокус 18:48
18:48

Владата денеска позајми 25,3 милиони евра од домашните кредитори. Ова е повеќе од двојно од она што беше планирано според објавените проспекти на Министерството за финансии.

По основ на доспеани долгови државата треба да врати 5 милиони евра, што значи дека со денешното задолжување се создаде нов долг од 20 милиони евра.

- Advertisements -

Заклучно со 2015 година вкупниот јавен долг изнесува 4,22 милијарди евра или 46,5 отсто од БДП, што претставува едно од највисоките нивоа измерени во изминатите години.

Поврзани новости