Македонија 65 та на индексот на просперитет

by Фокус

Британскиот институт „Легатум“ го објави најновиот Индекс на просперитет, кој го објавува секоја година. Според рангирањето, Македонија е на 65 то место.

Македонија се наоѓа на 65-то место, на 86 место во економија, 57 во претприемништво и можности, 70 во политика, 74 во образование, 50 во здравје, 58 во безбедност, 83 во лична слобода и 96 во социјален капитал.

Норвешка веќе седма година по ред е најпросперитетна земја на светот. Швајцарија е втора на листата, трета е Данска а првите десет се заокружуваат со Република Ирска.

Поврзани новости