Литванија подигнува ограда на границата со Белорусија

by Fokus

Литванија денеска почна да поставува заштитна ограда долж границата со Белорусија, откако ги обвини белоруските власти за испраќање мигранти од странство илегално во Европската унија.

– Првиот дел од оградата ќе биде долг 500 метри и висок 1,8 метри и ќе се состои од бодликава жица, изјави портпаролката Рута Монтвилетолд.

Литванија во средата соопшти дека ќе постави гранична бариера и ќе распореди војници со цел да спречи мигранти илегално да ја преминуваат нејзината територија.

Белорусија одлучи да им дозволи на мигрантите да влезат во Литванија како одмазда за санкциите воведени од Европската унија.

Поврзани новости