Курц го враќа Западен Балкан на агендата на ЕУ

by fokus 23:02
23:02

Австрискиот канцелар Себастијан Курц, во пресрет на конференцијата за Западен Балкан која утре ќе се одржи во Вина, изјави дека неговата цел е да го врати Западен Балкан на високо место на агендата на ЕУ.

-Западен Балкан е регион кој е важен за нас во Австрија, и за мене лично. Кога бев министер за надворешни работи, започнав да се залагам за тој регион и го продолжив тоа како канцелар – рече Курц.

- Advertisements -

Тој додаде дека пандемијата на коронавирусот засенува многу теми, при што во тој контекст го посочи токму Западен Балкан.

-Главната цел на оваа конференција е да се подигне Западен Балкан на многу високо место во европската агенда. Ние сакаме да има посилен фокус на овој регион, како и тоа, сите изјави, разговори за европската перспектива, конечно да станат реалност – објасни австрискиот канцелар.

Поврзани новости