Кривичина пријава против Миле Јанакиески за продажба на државни станови

by fokus 11:59
11:59

Против поранешниот министер за транспорт и врски, Миле Јанакиески, е поднесена кривична пријава за злоупотреба на службената положба и овластување. Полицијата го товари дека склучил незаконски договори за продажба на државни станови во Пензионерската зграда во Прилеп.

Освен Јанакиевски, осомничени во истрагата се и три лица, кои вработени како нотар, поранешен и актуелен државен правобранител, според МВР, го оштетиле буџетот за 42.000 евра.

- Advertising -

„Првопријавениот  во временскиот период од 2007 до  2010 година, во својство на министер во Владата на Република Македонија ја злоупотребил својата службена положба и овластување на начин што спротивно на одредбите предвидени во Законот за продажба на општествените станови чл.2 и 3, односно без Одлука од Владата– како сопственик на становите бр. 16 и 12 лоцирани во т.н. „пензионерска зграда“ во Прилеп, која се наоѓа на ул.,,Димо Наредникот“ бб,  како овластен застапник на Владата,  склучил договори за купопродажба на предметните станови со лицата  З.А.  и Д.Р.,  кои пак станови  лицата ги користеле  врз основа на решенија издадени од некогашниот Сојуз на борци  како и Сојуз на пензионери“, велат од МВР.

Второпријавениот Д.Р.(64) од Прилеп по занимање нотар, третопријавениот С.Т.(63) од Прилеп, поранешен државен правобранител и четвртопријавената В.Ј.(51) од Прилеп, актуелен државен правобранител, во својство на овластени лица, требало да ја испитаат законитоста и дозволеноста на склучувањето на предметните договори, велат од МВР. И покрај тоа, додаваат од таму, не превзеле мерки и пропуштиле надзор за заштита на државниот имот на Република Македонија, со што им овозможиле на овие лица да извршат откуп на становите по повластени цени.

 

Поврзани новости