Ковачевски: Протоколот меѓу Македонија и Бугарија не е дел од преговарачката рамка

by Fokus 17:21
17:21

Сакам да сум кристално јасен македонскиот јазик е кистално чист и еднаков со другите јазици на ЕУ без фусноти и ѕвездички, изјави Ковачевски по средбата со лидерот на опозицијата Христијан Мицкоски.

-Отворените прашања со соседите треба да бидат затворени. Протоколот меѓу Македонија и Бугарија не е дел од преговарачката рамка. Овoј европски предлог овозможува пристапни проговори со ЕУ. Преговорите може да ги започнеме веднаш откако ќе се прифати предлогот.

Сите сме свесни за чувствителноста на ова прашање. Потребнна е мудрост и одговорност и размислување со ладна глава. Имаме единствена можност обезбедување просперитет на државата оти тоа им го должиме на идните генерации“, вели Ковачевски.

Поврзани новости