Ковачев: Самуил е бугарски цар, а Прличев е Бугарин, нема простор за компромис

by fokus

Откако бугарскиот вицепремиер Красимир Каракачанов ги разгоре страстите во македонско-бугарските односи, за ова прашање на социјалните мрежи се произнесе и бугарскиот европратеник Анреј Ковачев.

„Македонија треба да биде во НАТО! Треба да се почитува и договорот со Бугарија! Историските избори од минатите векови докажуваат стотици години до 1994 година во географската област Македонија, бугарскиот етнички елемент бил доминантен и луѓето се самоопределувале како Бугари! Цар Самуил е бугарски цар на бугарското царство! Григор Прличев е Бугарин! Нема простор за маневрирање, компромис или какво било превртување. Сегашното самоопределување на дел од граѓаните на Република Македонија како Македонци е исто така факт кој треба да се почитува, но не може да се дозволи подбивање со нашите предци!“, пишува Ковачев.

Македония трябва да бъде в НАТО! Договорът с България трябва да се спазва също! Историческите извори от минали епохи…

Publiée par Andrey Kovatchev sur Dimanche 9 décembre 2018

Поврзани новости