Костовски: Со новиот закон, македонскиот стана само еден од јазиците што се говорат

by Фокус

Парламентарното мнозинство предводено од СДСМ вчера донесе неуставен закон за двојазичност со кој се деградира употребата на македонскиот јазик и истиот се сведува на ниво на еден од јазиците кои се говорат во Република Македонија, изјави денеска Дарко Костовски од ВМРО-ДПМНЕ.

-Можноста судските, управните, извршните, предистражните, истражните, кривичните, прекршочните, парничните, вонпарничните, за извршување санкции и другите постапки да се водат на еден од двата јазици ја релативизира официјалноста на македонскиот јазик. Дополнително, невозможно е закон кој се носи со апсолутно мнозинство да се усогласува одредби во закони кои се носат со двотретинско мнозинство. Двојазичност на униформите на полицијата, здравствените работници и пожарникарите ја надминува уставната рамка. Според Уставот, двојазичноста може да важи за локални институции, а не во државните институции, како што тоа се прави со овој закон. Законот за двојазичност го надминува и Рамковниот договор во точка 6 од истиот, во делот на образование и употреба на јазиците – вели Костовски.

Според него, во едно мултиетничко општество загрозувачки за сите други заедници е да се донесе закон со кој се промовира една етничка и јазична заедница и да се промовира јазичен билингвализам.

 

Поврзани новости