Конечно Уставниот суд пресече – разговорите за спорниот закон треба да продолжат

by Fokus

Уставниот суд одлучи да не поведе постапка за измените на Законот за работните односи во кој беше оспорено работењето вонедела. Но, тоа не е причина да не гипродолжиме разговорите соВладата, со цел конципирање ново законско решение што ќе биде прифатливо за сите.

Во моментов, законското решение што е воважност, нема бизнис-логика, а има многу можности за негово прилагодување, кои не се спротивни на Уставот. Притоа ги имаме предвид компаративните искуства од опкружувањето, па дури и од членките на ЕУ, каде што работата во недела не е ограничена на ваков начин како кај нас, а сепак не е спротивна на уставните принципи.

Во тој правец ќе дејствуваме и ние во следниот период.

Поврзани новости