Кои се најмирните градови во светот?

by fokus

Лондонска меѓународна компанија-синџир пералници Зипџет спроведе своја анкета за тоа во кои градови луѓето живеат најмалку стресен живот. Во топ 20 листата доминираат германските градови.

1. Штутгарт, Германија,

2. Луксембург, Луксембург,

3. Хановер, Германија,

4. Берн, Швајцарија,

5. Минхен, Германија,

6. Бордо, Франција,

7. Единбург, Шкотска, Обединето Кралство,

8. Сиднеј, Австралија,

9. Хамбург, Германија,

10. Грац, Австрија,

11. Цирих, Швајцарија,

12. Сиетл, САД,

13. Велингтон, Нов Зеланд,

14. Ница, Франција,

15. Дрезден, Германија,

16. Осло, Норвешка,

17. Оукленд, Нов Зеланд,

18. Хелсинки, Финска,

19. Абу Даби, Обединетите Арапски Емирати,

20. Мелбурн, Австралија.

При оценувањето на нивото на стрес, испитувачите ги земале предвид висината на платата и потрошувачката, невработеноста, сообраќајот, психичкото здравје, зелените површини, стапката на кражби и убиства и бројот на сончеви часови.

Поврзани новости