Кога Северна Кореја им честита на македонските политичари

by Фокус 21:37
21:37

Деновиве актуелни се препукувањата на линија опозиција – власт за тоа дека никој од меѓународната заедница не им честитал на ВМРО-ДПМНЕ и на Ѓорге Иванов за изборните победи.

Не знаеме колку една Северна Кореја е дел од таа замислена меѓународна заедница, ама секогаш е забавно да се погледнат политичките честитки кои годиниве наназад редовно доаѓале од најзатворената земја во светот.

- Advertisements -

Ако ја прегледате скромната архива на Севернокорејската новинска агенција можете да најдете дека челниците на оваа диктаторска земја не пропуштале по секои избори да им честитаат на македонските премиери и претседатели. Впрочем, како што налага дипломатскиот бон тон.

Така во 1998 година честитка добил Љубчо Георгиевски, година дена подоцна и Борис Трајковски, додека без срдечни поздрави не останале ниту Бранко Црвенковски кога станал премиер во 2004, ниту пак Никола Груевски кога е реизбран во 2011.

А што се однесува за честитките кон Ѓорге Иванов може да се најдат само телеграмите упатени за националниот празник 2 Август.

Поврзани новости