Вајгал и Кукан: Вчерашната одлука беше драматична, но пратениците ги заштитија виталните државни интереси

by Фокус

Известувачот за Македонија во Европскиот Парламент, Иво Вајгл, истакна дека патот до вчерашната одлука на членовите на Собранието беше драматична и тесна, но, според него, со неа пратениците ги заштитија виталните интересите на граѓаните на Македонија.

„Посебно признание оди за претставниците од опозицијата кои преземаа одговорност и кои, покрај притисоците и заканите на нивната партија, ја поддржаа европската и евроатлантската иднина на својата држава“, напиша Вајгл.

Тој додаде дека во следните недели и месеци ќе биде важно полиитчките лидери во Македонија одлучно да тргнат по патот на помирувањето и интересите на партиите да и се подредат на заедничката цел – членство во евроатлантските сојузи.

И за европратеникот Едвард Кукан одлуката на Собранието со дветретинско мнозинство да ја почне процедурата за уставни измени согласно Преспанскиот договор претставува добра вест.

„Тоа е почеток на процес, но претставува многу значаен чекор напред. Би сакал да им честитам на оние кои го поддржаа Преспанскиот договор, кои покажаа лидерство и гласаа за европска иднина на нивната земја“, напиша Кукан на Твитер.

Инаку, заедно со европратеникот Ричард Ховит, Вајгал и Кукан посредуваа при постигнување на Пржинскиот договор, со кој земјава излезе од политичката криза по аферата со прислушувањето.

Поврзани новости