Казна од 50 евра ако возите велосипед без кацига

by Фокус 18:51
18:51

Според новиот Закон за безбедност во сообраќајот, возачите на велосипеди ќе мораат да носат кацига, односно заштитен шлем. Во вечерните часови и во услови на намалена видливост, задолжителен ќе биде и рефректирачки елек.

-Возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед со помошен мотор, мопед, мотоцикл, трицикл, лесен четрицикл и четирицикл задолжително носат заштитен шлем на главата за време на возењето на патот. Возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед, треба да носат заштитен шлем на главата за време на возењето на патот. Возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед ноќе и во услови на намалена видливост треба да носат рефлектирачки елек за време на возењето на патот, стои во текстот на Законот.

- Advertisements -

За непочитување на овие одредби од Законот, предвидени се казни од 50 евра за возачите и за родителите на децата кои нема да се придржуваат до законските одредби.

Поврзани новости